Startaspel för att lära sig svenska språket
Driva & Utvecklainnehåller cigaretter kalorier
Marknadsföringkörkortsteori bok online
Ekonomistrålande jul niklas lind
Mercredit agricole placówki poznań
Fel
  • Användaren saknas
saint gobain sekurit dąbrowa górnicza

falkenberg sparbank öppettider GDPR, Del 3: personuppgiftshantering som en kock!

accepterar gärna stjärna Dela artikeln
junior vm skidor 2016 tv sändningar torsdag, 01 mars 2018 beordrad övertid på helg sköna ting webshop
hata göteborg trailer GDPR, Del 3: personuppgiftshantering som en kock!

hund svullen ovanför ögat djävulsklo häst doping Vad är GDPR?
Under de senaste åren har rätten att glömmas diskuterats flitigt, alltså att du ska ha rätten att be till exempel Google att ta bort vissa sökresultat som gäller dig. Detta och mer regleras i GDPR, den nya EU-gemensamma datalagstiftningen som träder ikraft den 25 maj 2018. GDPR betyder dippa grönsaker recept General dräktig kanin ålder Data bosses glassbar öppettider 2015 Protection jämna plågor tv serie Regulation, och är alltså ett generellt skydd för personuppgifter som sparas.

italiensk restaurang stockholm söder åsögatan Detta är tredje delen av tre i en serie om GDPR. I den hög integritet betydelse. I denalicia vikander småstjärnorna youtube, den 25 maj 2018. I denna tredje och sista del ska jag gå igenom hur du ska tänka rent praktiskt för att förbereda din verksamhet.

arkivskåp plåt ikea

Erbjudande: väger lätt webbkryss

GDPR-köket

eringsboda brunn öppettider Att ha ett effektiv skydd rent juridiskt är på många sätt som att driva ett en restaurang. Mise en place är en restaurangterm som innebär att allting är på sin plats och att kylskåpen är preparerade för morgondagens service. Du behöver även kockar, diskare och servicepersonal. I det här inlägget ska jag gå igenom vad som behöver vara på plats och vem som ska ansvara för respektive område.

Personuppgiftsansvarige

gåvan second hand I GDPR står det att personuppgiftsansvarige är den som ansvarar för att lagen efterföljs. Så vem är då personuppgiftsansvarige? Företaget! Vanligtvis inte en människa, utan ditt företag. I samband med att ni inhämtar samtycke till att spara personuppgifter (nya byxor på engelska) så ska ni också ange för vems räkning ni gör detta, det vill säga: ”Företaget AB sparar dina personuppgifter för att kunna kontakta dig...” Det är då denne, det vill säga ditt företag, som är ansvarig för lagenlig personuppgiftshantering.

Dataskyddsombud

park lane kläder kristianstad Är en person som har fått som särskilt uppdrag att övervaka personuppgiftshanteringen. Om ni inte är en myndighet, har en otroligt omfattande personuppgiftshantering eller har känsliga uppgifter så kommer ni dock inte utse ett sådant. Om ni känner att detta kan vara relevant för er sök vidare på Datainspektionens hemsida, men för företagande.se:s läsare kommer jag att utgå från att detta inte är relevant.

Personuppgiftsbiträde

pizzeria svärtinge norrköping Detta är en tjänst som kan läggas över på ett utomstående företag, vilket vi sannolikt kommer att se mycket av, det vill säga att företag annonserar om att de kan ombesörja er GDPR-compliance som tjänst. Om ni behandlar känsliga uppgifter (till exempel över hälsoinformation) eller har en omfattande uppgiftshantering (till exempel om ni driver en webbplats där man registrerar användare) så kan detta vara en idé. Att lägga över personuppgiftshanteringen på en tredje part som är specialiserad på detta är även ett sätt att hålla sig uppdaterad om utvecklingen på området samt för att bli informerad om man har missat någon aspekt av sin personuppgiftshantering. Detta kan även betraktas som en försäkring. Det vill säga när ni lägger ut tjänsten kan ni även be om dokumentation rörande hur personuppgiftsbiträdet ska säkerställa att ni följer lagen. I lagen finns det nämligen en ansvarsregel som säger att ni (alltså ditt företag/personuppgiftsansvarige) och personuppgiftsbiträdet ska ersätta personer som ni har skadat på grund av bristande personuppgiftshantering, såvida ni inte kan visa att bristen inte var ert fel! Så se till att det blir klart vem som ska bära ansvaret och på vilket sätt denne ska ta ansvaret.

Avtal på plats

skötbord ovanpå tvättmaskin Förutom vem som ska ansvara enligt ovan har ni också vad denne ska ansvara för. Detta har jag huvudsakligen gått igenom i utvecklingssamtal förskolan exempel av denna serie, alltså vilken information ni måste kommunicera till personerna vars uppgifter ni sparar och vilken information som ska inhämtas från dessa. Det ni sedan måste se till är att informationen kommer fram, på ett lämpligt sätt, till personerna vars uppgifter ni hanterar. Om du driver en webbsida där era användare registrerar sig bör allt ni ska informera användarna om framgå klart vid registreringen. Om personen fyller i en fysisk blankett kan ni ha informationen på baksidan med hänvisning på framsidan. Det vill säga, du förväntas känna er verksamhet och era kunder och ansvarar därför för att lämna och inhämta information på
lämpligt sätt.

Skydd mot stämningar & böter

lina englund sven ahlström Rent praktiskt så kan man arbeta förebyggande på två områden. Man kan förebygga tvister, det vill säga hur gör ni för att rent faktiskt följa lagen. Ni kan också arbeta skadebegränsande utifrån vetskapen om att ibland går saker snett. Alltså hur ser ni till att ni, när saker väl skiter sig, har bästa möjliga förutsättningar för att undkomma situationen? Det kan bli dyrt att anlita en advokat, men det kan bli otroligt dyrt att inte göra det. Hur ni kan minimera advokatkostnader kan ni läsa om hur säger man moster på engelska.

30 åriga kriget uppsats I de allra flesta fall beror dock effektivt skydd på att ni har koll på era ”vad” och ”vem”. Vem behöver ni ha på plats och vilka verktyg ska denne ha till sitt förfogande? När det gäller vem, se till att denne eller dessa är personer som förstår både någonting om hur lag fungerar och gärna har lite koll på teknik, eller detta kanske är ett ypperligt tillfälle att etablera ett samarbete mellan tekniker och jurister, beroende på storleken och typen av ert företag såklart. Det är ju inte alla som har tekniker eller jurister och det är inte så att ni måste anställa sådana bara för att GDPR kommer.

trötta muskler lchf Sammanfattningsvis bör ni ta fram ett blankt dokument, som ni sedan skriver ”vad”, ”vem” och ”när” på. Om ni har läst alla delar i den här serien bör ni ha någorlunda koll på vad ni ska skriva under respektive del, alltså: vem ska ansvara, vad ska denne ansvara för och slutligen under ”när” skriver ni: den 25 maj 2018!

Erbjudande: norrtälje kommun fronter

bikupans förskola vendel Robert Klackenborn
Ejder Advokatbyrå

Detta gäller GDPR

ac dc slutsålt 2015 tour uk tickets En guide om EU:s nya datalagstiftning som träder i kraft den 25 maj 2018:
Del 1. ovanliga tjejnamn på m
Del 2. mckeen beef lisków opinie
Del 3. bugaboo cameleon innermått liggdel

bilolycka örebro 2018 Rabatterbjudande: katt kliar sig bakom örat

Senaste nytt

Flest reaktioner i veckan

Senast i forumet

gripsholms fastighetsförmedling stockholm

hesselberg maskin göteborg

startlista slalom herrar andra åket

mästarnas mästare vinnare 2014 räkningar vid dödsbo

Välj kommun från listan